Magreducerande operation är inget universalmedel, du måste utveckla vanan att tugga långsamt! Läkare lär ut 4 tips för att tugga långsamt

Magreducerande operation är inget universalmedel, du måste utveckla vanan att tugga långsamt! Läkare lär ut 4 tips för att tugga långsamt

Hur lång tid tar det för dig att äta en måltid? Ska du bara rusa igenom det på 5 minuter, eller ägna 30 minuter till en timme åt att njuta av det? Enligt en studie från 2014 publicerad i tidskriften Obesity ökar långsamt tugga inte bara kaloriförbrukningen med 25 gånger mer än att äta snabbt, utan kan till och med förbättra blodsockerproblemen och hjälpa till att gå ner i vikt.

Även efter att ha gått ner i vikt genom magreducerande operation kan du gå upp i vikt igen om du inte tuggar din mat långsamt! Bariatrisk specialist och familjeläkare Dr. Yang Zhiwen träffade en gång en 40-årig kvinnlig patient som hade genomgått magreduktionskirurgi. Patienten tappade framgångsrikt 25 kg inom ett år efter operationen, men med tiden återhämtade sig hans aptit gradvis och han åt för snabbt, och han gjorde ofta färdig matlåda på 5 minuter. På bara ett halvt år återhämtade sig hans vikt med 20 kg och hans glykoserade hemoglobin nådde 6,4 % (normalvärde 4,0-5,6 %), och han hade diagnosen prediabetes.

Förutom att gå upp i vikt upplevde patienten även symtom som hjärtklappning, kallsvettning och buksmärtor efter varje måltid, vilket till och med påverkade hans dagliga vänskap och självförtroende. Orolig för riskerna med ytterligare en operation bestämde jag mig för att söka hjälp från Churi Clinic.

Genom ett "cellmetabolisk funktion"-test fann Dr Yang Zhiwen att patientens näringsämnesmetabolismfunktion var onormal, vilket mestadels var relaterat till snabb ätning och dåligt näringsupptag efter operationen. Hon förklarade att efter en magreduktionsoperation kommer mat som inte är helt tuggad och smält snabbare in i tunntarmen. Om du äter för fort, särskilt när du konsumerar högraffinerat socker, kommer maten att "dumpa" i tunntarmen snabbare, vilket orsakar "dumpningssyndrom" såsom hjärtklappning, illamående, buksmärtor och diarrhe.

Som svar på denna patients situation föreslog Dr Yang Zhiwen att patienten gradvis skulle förlänga ättiden genom att tugga långsamt och justera ordningen på att äta, äta protein först och sedan kolhydrater, för att undvika otillräckligt proteinintag på grund av dumpningssyndrom och för att förlänga känslan av mättnad. Välj dessutom fiberrika, komplexa kolhydrater som brunt ris och sötpotatis istället för raffinerad stärkelse för att bromsa tömningen av mat, stabilisera blodsockret och minska obehag som uppblåsthet och illamående.

På grundval av detta, i kombination med matsmältningsenzym och näringstillskott, gick patienten ner 7 kg på två månader, och hans glykosylerade hemoglobin återgick till standardvärdet, vilket framgångsrikt löste diabeteskrisen.

Dr Yang Zhiwen påpekade att tugga långsamt och grundligt inte är begränsat till patienter som har genomgått magreducerande operation, utan är också mycket viktigt för allmänheten. Korsblommiga grönsaker som broccoli, kål, senapsgrönsaker och rädisor har leveravgiftande och anti-cancereffekter eftersom de är rika på isotiocyanater. Men om grönsakerna inte tuggas ordentligt kommer glukosinolaterna i grönsakerna inte att kunna reagera med enzymer för att producera denna förening, och det motsvarar att inte äta dem.

4 tips för att utveckla vanan att tugga långsamt

Hur gör man att tugga långsamt till en daglig vana? Dr Yang Zhiwen delar med sig av fyra praktiska tips:

Välj fiberrik mat: som vattenspenat, bok choy, fullkornsbröd, nötter, etc., och öka antalet gånger du tuggar.

1. Välj fiberrik mat: som vattenspenat, bok choy, fullkornsbröd, nötter etc. och öka antalet gånger du tuggar.

2. Ät främst stora bitar mat: välj kött och ägg som kräver mer tuggning, skär dem inte i små bitar och förläng ättiden.

3. Skapa en fokuserad matmiljö: lägg ifrån dig telefonen, datorn och böckerna och fokusera på att njuta av maten.

4. Kombinerat med enzymer och probiotika: främjar matsmältning och absorption och minskar belastningen på mage och tarmar.

Studier har visat att en ökning av antalet tuggtider kan minska den genomsnittliga nivån av glykerat hemoglobin med cirka 2 %, särskilt för personer som behöver kontrollera sitt sockerintag eller som löper risk att drabbas av typ 2-diabetes. Det finns inget behov av att memorera regeln om att "ta 20-30 tuggor per munsbit" Börja bara med enkel vanebildning och att tugga långsamt kommer naturligt att bli en del av ditt dagliga liv.

<<:  Fetma är ingen välsignelse! En 140 kg tjock man gick ner 71 kg på bara 10 månader genom viktkontroll!

>>:  Att äta hemma har ökat efter epidemin! Mer än 70 % av taiwaneserna äter fisk och skaldjur minst en gång i veckan, på tredje plats i Asien

Rekommendera artiklar

Liknar den nya titeln på den nya kronan, etc. den nya titeln?

Finns det en trend med nya kronor etc för att int...

Finns det plats för el? Observera "musmärke"!

1. Är detta ett "musmärke"? ``Rice mark...

Netbase: 2021 produktinformationsrapport

Netbase-rapport "2021 Product Hot Informatio...

Världens största organisation i historien om globalt högt blodtryck.

Nyligen publicerade Världshälsoorganisationen (Wo...

Är det så här jag vet? !

Hur vet du att resultatet är ett troget puder och...

Hur är Camões College? Camões Institute recensioner och webbplatsinformation

Vad är Camões Institute? Camões Institute (Institu...