Sporttejpning är mycket populärt inom sportområdet Genom att tejpa kan den skadade delen stödjas och läkningen av skadan kan påskyndas för idrottare att återgå till träning eller tävling så snart som möjligt. Innan du tejpar, se till att avgöra om det finns en historia av allergi mot plåstret. Sedan måste vi klargöra vad syftet med tejpningen är? Vi kan använda SUPPORT för att utvärdera syftet med tejpning. SUPPORT Syfte med tejpning Svullnad: Vid skada blir vävnaderna inflammerade och svullna Genom att tejpa och använda lämpliga kuddar för att applicera tryck kan ansamlingen av kroppsvätskor i det skadade området (som ödem) minskas, vilket påskyndar vävnadsreparationen. Otillbörlig stress: För skadade muskler eller leder kan vi använda tejpning för att sprida trycket och förhindra att överdrivet tryck gör att det skadade området försämras snabbare. Skydd: Det skadade området kan ha blåmärken, blåsor, skavsår, skärsår och andra problem Användningen av packningar eller smörjmedel kan hjälpa till att skydda. Smärta: Tejpning används för att stödja den skadade delen och kontrollera ledens rörelseomfång för att minska smärtan. Optimalt: Justera muskler eller leder för att upprätthålla ett idealiskt rörelseomfång, uppnå lämplig lokal kompression, påskynda återhämtningen och undvika ytterligare skador. Rehabilitering: Olika tejpningstekniker används i olika stadier (akut, subakut, återhämtning, återgång till lek) för att återställa ledernas rörelseomfång, bibehålla mjukvävnadens elasticitet, stärka muskelstyrkan och bibehålla ligamentstabilitet. Terapeutisk vård: Tejpning i sig är en behandlingsform, och den kan också assisteras av instrument (ultraljud, elektroterapi etc.) eller manuell behandling för att påskynda återhämtningen av den skadade delen.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER Försiktighetsåtgärder efter tejpning För tidigt: Tejpning är inget universalmedel, och vila behövs fortfarande efter skada. Många återgår till träningen för tidigt efter att ha sett förbättring efter tejpning, vilket lätt kan leda till försämring av tillståndet eller skada på den kompenserande delen. Rörelseomfång: Kom ihåg att bedöma rörelseomfånget efter tejpning. Förutom att begränsa rörelseomfånget för den skadade delen är det fortfarande nödvändigt att upprätthålla ett lämpligt passivt rörelseomfång för leden. För strikta restriktioner kommer att fördröja läkning, medan otillräckliga restriktioner kan orsaka sekundär skada. Expert: Om det finns allvarliga skador, såsom frakturer, ledluxationer, muskel- och ligamentrupturer etc. som ligger utanför vad tejpning klarar av, bör du söka hjälp av en medicinsk expert. I vissa länder kräver tejpning ett läkarrecept. Cirkulation: Efter att bandaget är färdigt är det nödvändigt att utvärdera om den perifera blodcirkulationen är normal, särskilt när man använder elastiska bandage för tryck, och regelbundna kontroller är nödvändiga. Allergier: Om hudallergier uppstår efter att tejpen har applicerats, såsom rodnad och blåsor i värsta fall, eller i värsta fall klåda över hela kroppen, ta bort tejpen omedelbart och använd andra metoder för att behandla det skadade området. Otillbörligt beroende av tejpning: Vissa patienter eller idrottare kan bli psykologiskt alltför beroende av tejpning eller bli så vana vid förebyggande tejpning att de presterar dåligt utan det. Om leden är immobiliserad för länge kan det påverka ledens rörelseomfång och ytterligare sjukgymnastik kan behövas. Senor, muskler och kroppsprominens: Vissa områden, såsom armbågar eller hälar, bör tejpas noggrant för att undvika tryckpunkter eller friktion. Is: Applicera inte is på området som ska tejpas. Iskompress kommer att minska volymen av vävnad något, och tejpen blir relativt tät. Dessutom kommer iskompress att påverka hudens känsla och blodcirkulationen, vilket inte är gynnsamt för utvärdering efter tejpning. Endast: Endast bra tejpningsmaterial och tekniker kan uppnå högkvalitativ tejpning. Nerv: Innan tejpning bör du först bedöma om det finns några neurologiska problem! Om nya sensoriska abnormiteter i nerverna uppstår efter tejpning, var särskilt noga med att avgöra om detta orsakas av skada eller en effekt av tejpningen.
Särskilda grupper Kan diabetespatienter genomgå tejpning efter att ha skadats under träning? Teoretiskt sett, ja. Försiktighetsåtgärderna före och efter tejpning är i princip oskiljbara från ovanstående punkter. Särskild uppmärksamhet bör dock ägnas åt det faktum att diabetiker är mer benägna att ha perifer kärlsjukdom på grund av blodsockerproblem När du tejpar de perifera extremiteterna (t.ex. fotleder), var försiktig så att du inte överkomprimerar och orsakar dålig blodcirkulation. Den här artikeln är från: Dr. Ye Junjuans blogg ※För mer information, besök Dr Yeh Jun-kwans blogg |